
Jaki majonez jest najbardziej bezpieczny dla zdrowia?
Majonez to dodatek do wielu potraw, który uwielbia mnóstwo osób. Cechuje się charakterystycznym, wyrazistym smakiem i pasuje zarówno do różnych przekąsek czy sosów, jak i sałatek, dań głównych oraz kanapek. Jego tradycyjna wersja opiera się jednak na jajkach i oleju, co oznacza, że jest dość niezdrowa i wysokokaloryczna. Czy istnieje majonez, który jest bezpieczniejszy dla zdrowia? Odpowiadamy na to pytanie w artykule!
Majonez wegański – zdrowy, niskotłuszczowy i bezpieczny dla alergików
Najbardziej bezpieczny dla zdrowia jest majonez wegański. Sos ten nie zawiera w swoim składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast z jajek przygotowywany jest na bazie zdrowych, roślinnych olejów, takich jak olej rzepakowy oraz samych naturalnych składników. Ponadto nie zawiera on żadnych innych alergenów, takich jak:
- soja,
- gluten,
- orzechy,
- laktoza.
Dzięki temu jest on znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu, który – choć smaczny – jest bardzo niezdrowy. Jego wegańska wersja cechuje się jednak tak samo pysznym smakiem i kremową konsystencją, a dodatkowo – obniżoną ilością tłuszczu. Majonez bez jajek może być więc bez obaw spożywany również przez osoby, które dbają o swoją sylwetkę.
Różne rodzaje wegańskiego majonezu
Naturalne składniki i znacznie niższa kaloryczność to niejedyne atuty wegańskiego majonezu. Ten wyjątkowy sos występuje bowiem w kilku smakach. Znajdziesz go zarówno w tradycyjnej wersji, która niczym nie różni się od tradycyjnego sosu, jak i bardziej wyszukanej – czosnkowej, curry oraz chili.
Ponadto wegański majonez dostępny jest też o smaku pikantnego chili, który polecany jest dla zwolenników ostrzejszych potraw. Dzięki temu masz pewność, że nie znudzi Ci się szybko jego smak i stworzysz za jego pomocą wyjątkowe dania.
Wykorzystanie wegańskiego majonezu do różnych potraw
Jak wspomnieliśmy, wegański majonez pasuje do wielu różnych potraw i co istotne – w odróżnieniu od jego tradycyjnej wersji – możesz go spożywać bez wyrzutów sumienia. Zdrowe sosy oferowane przez renomowanych producentów mają bowiem ograniczoną ilość tłuszczu do 40% lub nawet 20%, dzięki czemu mają też znacznie mniej kalorii. Świetnie idą one w parze przede wszystkim z kanapkami, pizzą, hamburgerami, hot-dogami czy frytkami. Ponadto stanowią rewelacyjną podstawę sosów do sałatek czy surówek oraz dipów do różnego rodzaju przekąsek. Możliwości są nieograniczone!
Komentarze artykułu
Brak komentarzy