Jaki majonez jest najbardziej bezpieczny dla zdrowia?

Jaki majonez jest najbardziej bezpieczny dla zdrowia?

Komentarze: 0
Ocena: brak
Liczba głosów: 0

Majonez to dodatek do wielu potraw, który uwielbia mnóstwo osób. Cechuje się charakterystycznym, wyrazistym smakiem i pasuje zarówno do różnych przekąsek czy sosów, jak i sałatek, dań głównych oraz kanapek. Jego tradycyjna wersja opiera się jednak na jajkach i oleju, co oznacza, że jest dość niezdrowa i wysokokaloryczna. Czy istnieje majonez, który jest bezpieczniejszy dla zdrowia? Odpowiadamy na to pytanie w artykule!

Majonez wegański – zdrowy, niskotłuszczowy i bezpieczny dla alergików

Najbardziej bezpieczny dla zdrowia jest majonez wegański. Sos ten nie zawiera w swoim składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast z jajek przygotowywany jest na bazie zdrowych, roślinnych olejów, takich jak olej rzepakowy oraz samych naturalnych składników. Ponadto nie zawiera on żadnych innych alergenów, takich jak:

  • soja,
  • gluten,
  • orzechy,
  • laktoza.

Dzięki temu jest on znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu, który – choć smaczny – jest bardzo niezdrowy. Jego wegańska wersja cechuje się jednak tak samo pysznym smakiem i kremową konsystencją, a dodatkowo – obniżoną ilością tłuszczu. Majonez bez jajek może być więc bez obaw spożywany również przez osoby, które dbają o swoją sylwetkę.

Różne rodzaje wegańskiego majonezu

Naturalne składniki i znacznie niższa kaloryczność to niejedyne atuty wegańskiego majonezu. Ten wyjątkowy sos występuje bowiem w kilku smakach. Znajdziesz go zarówno w tradycyjnej wersji, która niczym nie różni się od tradycyjnego sosu, jak i bardziej wyszukanej – czosnkowej, curry oraz chili.

Ponadto wegański majonez dostępny jest też o smaku pikantnego chili, który polecany jest dla zwolenników ostrzejszych potraw. Dzięki temu masz pewność, że nie znudzi Ci się szybko jego smak i stworzysz za jego pomocą wyjątkowe dania.

Wykorzystanie wegańskiego majonezu do różnych potraw

Jak wspomnieliśmy, wegański majonez pasuje do wielu różnych potraw i co istotne – w odróżnieniu od jego tradycyjnej wersji – możesz go spożywać bez wyrzutów sumienia. Zdrowe sosy oferowane przez renomowanych producentów mają bowiem ograniczoną ilość tłuszczu do 40% lub nawet 20%, dzięki czemu mają też znacznie mniej kalorii. Świetnie idą one w parze przede wszystkim z kanapkami, pizzą, hamburgerami, hot-dogami czy frytkami. Ponadto stanowią rewelacyjną podstawę sosów do sałatek czy surówek oraz dipów do różnego rodzaju przekąsek. Możliwości są nieograniczone!

 

Tagi
Inne od Dalia Szczepaniak
Jaki majonez jest najbardziej bezpieczny dla zdrowia?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Co warto wiedzieć na temat alergii pokarmowych?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Jakie są korzyści zdrowotne orzechów laskowych?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Co warto wiedzieć o diecie Whole30
Komentarze: 0
Ocena: brak
Zobacz wszystkie
Komentarze artykułu

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Majonez to dodatek do wielu potraw, który uwielbia mnóstwo osób. Cechuje się charakterystycznym, wyrazistym smakiem i pasuje zarówno do różnych przekąsek czy sosów, jak i sałatek, dań głównych oraz kanapek. Jego tradycyjna wersja opiera się jednak na jajkach i oleju, co oznacza, że jest dość niezdrowa i wysokokaloryczna. Czy istnieje majonez, który jest bezpieczniejszy dla zdrowia? Odpowiadamy na to pytanie w artykule!Majonez wegański – zdrowy, niskotłuszczowy i bezpieczny dla alergikówNajbardziej bezpieczny dla zdrowia jest majonez wegański. Sos ten nie zawiera w swoim składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast z jajek przygotowywany jest na bazie zdrowych, roślinnych olejów, takich jak olej rzepakowy oraz samych naturalnych składników. Ponadto nie zawiera on żadnych innych alergenów, takich jak:soja,gluten,orzechy,laktoza.Dzięki temu jest on znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu, który – choć smaczny – je...