
Co warto wiedzieć na temat alergii pokarmowych?
U osób z alergią pokarmową układ odpornościowy reaguje na niektóre białka zawarte w pożywieniu jakby były one szkodliwymi patogenami, takimi jak bakterie, pasożyty lub wirusy.
Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych szacuje, że alergie pokarmowe dotykają 4% dorosłych i 5% dzieci w Stanach Zjednoczonych.
Liczba zgłaszanych alergii pokarmowych wzrosła w ostatnich latach. Na przykład częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wśród dzieci podobno podwoiła się w ciągu 10 lat w Ameryce Północnej.
Większość alergii pokarmowych rozwija się w dzieciństwie, a dzieci na ogół z nich wyrastają, chociaż nie zawsze tak jest. Alergie pokarmowe mogą również rozwinąć się w wieku dorosłym, ale zdarza się to rzadziej.
W tym artykule omówimy objawy, przyczyny, wyzwalacze i leczenie alergii pokarmowych.
Jakie są objawy alergii pokarmowej?
Objawy mogą wahać się od łagodnych do ciężkich i wpływać na każdą osobę inaczej.
Nie każda osoba odczuje wszystkie możliwe objawy, a każda reakcja może być nieco inna. Jednak typowe oznaki i objawy to:
- mrowienie w ustach,
- pieczenie w ustach ,
- obrzęk twarzy,
- wysypka skórna znana jako pokrzywka,
- świszczący oddech,
- nudności lub wymioty,
- biegunka,
- katar,
- łzawiące oczy.
Jakie są objawy anafilaksji?
Anafilaksja jest ciężką i ogólnoustrojową reakcją alergiczną. Zwykle pojawia się wkrótce po ekspozycji na konkretny alergen, ale czasami może rozwinąć się w kilka godzin.
Objawy zwykle pojawiają się szybko i szybko się pogarszają. Mogą obejmować:
- gwałtowny spadek ciśnienia krwi,
- strach lub uczucie niepokoju,
- swędzące, łaskoczące gardło,
- mdłości,
- problemy z oddychaniem, takie jak świszczący oddech lub duszność, które często się pogarszają,
- swędząca skóra lub wysypka, która może szybko się rozprzestrzeniać i obejmować znaczną część ciała,
- kichanie,
- cieknący nos i oczy,
- szybkie bicie serca, znane jako tachykardia,
- szybki obrzęk gardła, warg, twarzy i ust,
- wymioty,
- utrata przytomności.
Które produkty powoduję pojawienie się alergii pokarmowych?
Najbardziej powszechne pokarmy alergizujące stanowią około 90% wszystkich alergii pokarmowych, a ludzie powszechnie nazywają je „wielką ósemką alergenów”. Te produkty to:
- jajka,
- ryby,
- mleko,
- orzechy z drzew, w tym orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i pistacje,
- orzeszki ziemne ,
- skorupiaki, w tym krewetki, homary i kraby,
- soja,
- pszenica.
American College of Allergy, Asthma & Immunology twierdzi, że najczęstszymi alergenami pokarmowymi dla dzieci są mleko, jajka i orzeszki ziemne.
Donoszą, że dzieci na ogół wyrastają z alergii na mleko, jaja, soję i pszenicę, a nawet 25% dzieci może wyrosnąć z alergii na orzeszki ziemne.
Kraje europejskie mają dodatkowe główne alergeny, które obejmują sezam, seler, łubin (roślina strączkowa) i gorczycę. Sezam jest coraz powszechniejszą alergią pokarmową w USA.
W jaki sposób zdiagnozować alergię pokarmową?
Aby zdiagnozować alergię, lekarz zapyta o reakcje na pokarm. Będzie chciał wiedzieć:
- jakie objawy występują?
- ile czasu zajmuje rozpoczęcie reakcji?
- jakie pokarmy to powodują?
- czy jedzenie jest ugotowane?
- gdzie osoba je jada?
Lekarz będzie również zainteresowany innymi istniejącymi alergiami, takimi jak alergie sezonowe lub astma, a także historia alergii w rodzinie danej osoby.
Poniższe testy mogą pomóc lekarzowi zdiagnozować alergię pokarmową:
Punktowy test skórny: pracownik służby zdrowia umieszcza rozcieńczoną żywność na ramieniu i lekko nakłuwa skórę. Każda reakcja, taka jak swędzenie, obrzęk lub zaczerwienienie, wskazuje, że dana osoba może mieć alergię. Test w niektórych przypadkach trzeba powtórzyć kilka razy.
Badanie krwi: Ten test wyszukuje przeciwciała, które są specyficzne dla niektórych białek pokarmowych i mogą wskazywać na alergię.
Dziennik żywności: osoba zapisuje wszystko, co je, i opisuje objawy, jeśli się pojawią.
Zaślepione doustne wyzwanie pokarmowe nadzorowane przez lekarza: jest to najbardziej naukowa metoda dokładnego diagnozowania alergii pokarmowej. Lekarz podaje osobie podejrzany alergen pokarmowy w coraz większych ilościach, monitorując objawy pod ścisłym nadzorem. Ta metoda eliminuje możliwość reakcji psychologicznych.
Jakie są różnice pomiędzy alergią a nietolerancją?
Eksperci odkryli, że wiele osób, które myślą, że mają alergię pokarmową, w rzeczywistości mają nietolerancję pokarmową, co nie jest tym samym.
Jeśli dana osoba ma alergię pokarmową, jej układ odpornościowy nadmiernie reaguje na pokarm, wytwarzając przeciwciała zwane immunoglobulinami E (IgE). Wiązanie tych przeciwciał ze szkodliwym alergenem pokarmowym powoduje objawy reakcji alergicznej.
Przeciwciała IgE nie odgrywają roli w nietolerancjach pokarmowych, chociaż inne części układu odpornościowego mogą być zaangażowane.
Objawy nietolerancji pokarmowych mogą być podobne do objawów alergii pokarmowych, ale zazwyczaj pojawiają się dłużej.
W przeciwieństwie do alergii, która jest tylko odpowiedzią na białko, nietolerancja pokarmowa może wystąpić z powodu białek, chemikaliów lub węglowodanów w żywności. Czasami może to być również spowodowane brakiem enzymów lub upośledzoną przepuszczalnością jelit.
U osób z alergią pokarmową nawet niewielka ilość określonego pokarmu może wywołać układ odpornościowy, powodując reakcję alergiczną. W przypadku nietolerancji pokarmowych można zwykle spożywać niewielkie ilości pokarmu bez wpływu na nie.
Wyjątkiem jest celiakia, ponieważ nawet niewielka ilość glutenu może wywołać reakcję u osób z tą chorobą. W celiakii występuje zaangażowanie układu odpornościowego, ale lekarze uważają to za stan autoimmunologiczny, a nie alergię.
Ludzie często mylą następujące warunki lub problemy z alergiami pokarmowymi:
Brak enzymów: osoba nie ma żadnego lub w wystarczającej ilości enzymu ,niezbędnego do prawidłowego trawienia pokarmu. Na przykład osoby z nietolerancją laktozy, która powoduje biegunkę, gazy, skurcze i wzdęcia, nie mają wystarczającej ilości enzymu laktazy.
Zespół jelita drażliwego (IBS): Ten długotrwały stan powoduje biegunkę, zaparcia i bóle brzucha. Osoby z IBS często mają nietolerancję na fermentujące węglowodany.
Wrażliwość na dodatki do żywności: wyzwalacze mogą obejmować siarczyny, których producenci używają do konserwowania suszonych owoców lub konserw.
Czynniki psychologiczne: Niektórzy ludzie mogą czuć się źle na samą myśl o konkretnym jedzeniu. Przyczyny tego nie zawsze są znane.
Celiakia: Po spożyciu glutenu osoby z tą długotrwałą chorobą autoimmunologiczną mogą mieć biegunkę, ból brzucha i wzdęcia, chociaż wiele osób nie ma objawów.
Co powoduje alergie pokarmowe?
U osób z alergiami pokarmowymi układ odpornościowy traktuje określone białko w żywności jako szkodliwą substancję, która może powodować choroby. Odpowiada, wytwarzając przeciwciała IgE, które będą odgrywać rolę w atakowaniu tego białka.
Kiedy osoba ponownie zjada to samo jedzenie, przeciwciała są gotowe, więc układ odpornościowy reaguje natychmiast, uwalniając histaminę i inne substancje chemiczne do krwioobiegu. Te chemikalia powodują objawy alergii pokarmowych.
Histamina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i stan zapalny lub obrzęk skóry. Wpływa również na nerwy, powodując swędzenie skóry. Nos może wytwarzać więcej śluzu, powodując swędzenie, pieczenie i cieknący nos.
Kto jest zagrożony wystąpeniem alergii pokarmowych?
Każdy może doświadczyć alergii pokarmowej, ale niektóre czynniki ryzyka zwiększają prawdopodobieństwo jej rozwoju:
Historia rodziny: alergie pokarmowe mogą występować w rodzinach. Jeśli członkowie bliskiej rodziny cierpią na astmę lub jakiekolwiek choroby alergiczne, w tym alergie pokarmowe, egzemę i alergie sezonowe, dana osoba jest bardziej podatna na alergie pokarmowe.
Inne stany alergiczne: dziecko z jednym stanem alergicznym często rozwija również inne. Te stany obejmują alergie pokarmowe, astmę i alergie sezonowe.
Wczesne doświadczenia: badania wykazały, że dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mogą być bardziej podatne na rozwój alergii pokarmowych. Wprowadzenie powszechnych alergenów, takich jak orzeszki ziemne, na wczesnym etapie życia może zmniejszyć ryzyko rozwoju alergii pokarmowych.
Bakterie jelitowe: niektóre badania pokazują, że osoby cierpiące na alergie na orzechy lub sezonowe owoce mają zmienione bakterie jelitowe. W szczególności mają wyższy poziom Bacteroidales i niższy poziom szczepów Clostridiales. Naukowcy próbują ustalić, czy wpływ bakterii jelitowych może pomóc w leczeniu lub zapobieganiu alergiom.
Dlaczego niektórzy ludzie mają reakcje alergiczne?
Wydaje się, że alergie pokarmowe rosną. Na przykład Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) twierdzi, że wśród dzieci „częstość występowania alergii pokarmowych wzrosła z 3,4% w latach 1997–1999 do 5,1% w latach 2009–2011”.
Naukowcy nie są pewni, dlaczego liczby rosną, ale istnieją pewne teorie:
Dieta: przyczyną mogą być zmiany nawyków żywieniowych w krajach zachodnich, takie jak mniejsze spożycie tłuszczów zwierzęcych i wyższe spożycie tłuszczów roślinnych.
Przeciwutleniacze: większość ludzi spożywa mniejsze ilości świeżych owoców i warzyw niż poprzednie pokolenia. Te pokarmy są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed uszkodzeniem komórek. Niektóre badania sugerują, że niższe spożycie przeciwutleniaczy może być związane z alergiami.
Witamina D: częstość występowania alergii pokarmowych jest wyższa w krajach położonych dalej od równika, gdzie jest mniej światła słonecznego, które jest ważnym źródłem witaminy D. Sugeruje się, że niskie spożycie witaminy D może skutkować wyższym ryzykiem alergii pokarmowej.
Brak wczesnej ekspozycji: znany również jako hipoteza higieniczna, teoria ta wskazuje, że wiele dzieci dorasta obecnie w sterylnych środowiskach o znacznie mniejszym narażeniu na zarazki. Kraje rozwinięte, w których ludzie częściej stosują produkty przeciwbakteryjne i mają mniejszą ekspozycję na zdrowe bakterie w środowisku, mają znacznie wyższe wskaźniki alergii pokarmowych.
Jednak wszystkie powyższe są teoriami, na które nie ma przekonujących dowodów.
Jake możemy wyróżnć zabiegi na alergie pokarmowe?
Tradycyjnym sposobem radzenia sobie z alergiami pokarmowymi jest unikanie pokarmów wywołujących reakcję. Ludzie mogą również leczyć objawy reakcji, gdy się pojawią.
Immunoterapia doustna jest stosunkowo nowym i badawczym sposobem radzenia sobie z alergiami pokarmowymi. Polega na podawaniu osobie coraz większej ilości alergenu, aby zwiększyć próg wywołujący reakcję.
Immunoterapia doustna nie jest dostępna dla wszystkich produktów spożywczych, ale Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziły leczenie alergii na orzeszki ziemne zwane Palforzia.
Eliminacja może polegać nie tylko na niejedzeniu danego pokarmu, ale także nie niewdychaniu, dotykaniu go lub spożywaniu pokarmów ze śladową jego zawartością w środku. Sztućce, naczynia, powierzchnie do gotowania i deski do krojenia również mogą wymagać usunięcia alergenu.
Na diecie eliminacyjnej być może będziesz potrzebował poszukać innych źródeł niektórych składników odżywczych. Na przykład mleko jest powszechnym źródłem wapnia i białka, więc osoby usuwające je ze swojej diety będą musiały upewnić się, że otrzymują te składniki odżywcze z innych pokarmów.
Osoby z alegią będą musiały uważnie czytać etykiety żywności i napojów. Nawet niektóre mydła, karmy dla zwierząt czy też kleje mogą zawierać ślady alergenu pokarmowego.
Podczas jedzenia poza domem zachowanie czujności może być szczególnie trudne.
Jakie leki na nagłe wypadki przy alergii pokarmowej?
W przypadku reakcji alergicznej pomocne są następujące leki:
Leki przeciwhistaminowe
Występują w postaci żeli, płynów lub tabletek. Zwykle są skuteczne u osób z łagodnymi lub umiarkowanymi objawami alergii pokarmowej. Histaminy to substancje chemiczne, które powodują większość objawów alergii, a leki przeciwhistaminowe blokują ich działanie.
Epinefryna (adrenalina)
Zabieg ten jest przeznaczony dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, które mogą powodować anafilaksję. Epinefryna podnosi ciśnienie krwi, zwężając naczynia krwionośne. Rozluźnia również drogi oddechowe.
Osoby, które miały ciężkie reakcje alergiczne, powinny zawsze mieć przy sobie automatyczny wstrzykiwacz epinefryny, taki jak EpiPen, EpiPen Jr., Twinject lub Auvi-Q.
Streszczenie na temat alergii pokarmowych.
Alergie pokarmowe są stosunkowo powszechne w USA, a ich wskaźniki rosną. Najczęściej występują w dzieciństwie, a wiele dzieci wyrasta z nich przed osiągnięciem dorosłości.
Najczęstsze alergie pokarmowe u dzieci to jajka, mleko i orzeszki ziemne. Objawy mogą wahać się od łagodnego do ciężkiego.
Nie ma tradycyjnego lekarstwa na alergie pokarmowe, ale immunoterapia doustna daje nadzieję, a ludzie mogą leczyć objawy, gdy się pojawią. Unikanie produktów zawierających alergen pozwala zapobiegać reakcjom.
Komentarze artykułu
Brak komentarzy