
Czy dieta może wydłużyć życie nawet o 10 lat?
Nie powinno nikogo dziwić, że rodzaje żywności, które ludzie spożywają, mogą mieć ogromny wpływ na ich zdrowie. Posiadanie ogólnego wyczucia, co jeść dla zdrowia to jedno, ale bogactwo dostępnych informacji może być przytłaczające. Nowe badanie, które zawiera bezpłatny, interaktywny kalkulator online Food4HealthyLife — ułatwia oszacowanie korzystnego wpływu dowolnej grupy żywności na długowieczność danej osoby.
Biorąc pod uwagę wiek danej osoby i proporcję spożywanych przez nią różnych grup żywności, kalkulator modeluje oczekiwaną długość życia, jaką może osiągnąć.
Czynniki wpływające na długość życia wykraczają poza dietę, a kalkulator przewiduje jedynie potencjalny wpływ zmian w diecie w izolacji.
Według głównego autora prof. Larsa Thore Fadnesa z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii dotychczasowe badania wykazały korzyści zdrowotne związane z oddzielną grupą żywności lub określonymi wzorcami żywieniowymi, ale z ograniczonymi informacjami na temat wpływu innych zmian w diecie na zdrowie. Nasza metodologia modelowania wypełniła tę lukę.
Naukowcy doszli do wniosku, że trwałe przejście z typowej zachodniej diety na dietę optymalną od 20 roku życia może wydłużyć oczekiwaną długość życia o około 10,7 lat dla kobiet i 13 lat dla mężczyzn.
Badanie ukazuje się w PLOS Medicine.
Czy dieta optymalna jest możliwa do zrealizowania?
Badanie i kalkulator przedstawiają zarówno „dietę optymalną”, jak i „dietę wykonalną”.
Medical News Today poprosił prof. Fadnesa o wyjaśnienie:
„Ponieważ wielu ludzi miałoby trudności z przestrzeganiem optymalizacji diety, która może wymagać większych zmian, przedstawiliśmy również wykonalne podejście do diety, które jest bliższe typowym dietom, a jednocześnie wiąże się z istotnymi korzyściami”.
Dr Marialaura Bonaccio z IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed we Włoszech powiedziała MNT: „Właściwie to rozróżnienie ma sens w dzisiejszych czasach”.
„Ostatecznym celem jest postęp, a nie perfekcja” – powiedziała dr Bonaccio, która nie była zaangażowana w badanie.
Zgadza się z tym dietetyczka z Cleveland Clinic Kristin Kirkpatrick, która również nie brała udziału w badaniu. Powiedziała MNT:
„Ktoś, kto spędził większość swojego życia, spożywając typową amerykańską dietę, może potrzebować bardziej metody małych kroków. Dla osób, które na początku próbowały wprowadzić zmiany, przejście do optymalnych zmian jest często łatwiejsze”.
Im młodsza osoba zaczyna jeść dla długowieczności, tym większy jest przewidywany wzrost oczekiwanej długości życia. Jednak starsze osoby mogą nadal przedłużyć swoje życie, nawet jeśli w mniejszym stopniu, zmieniając swoje nawyki żywieniowe.
Autorzy piszą: „Przejście z diety typowej na dietę zoptymalizowaną w wieku 60 lat zwiększyłoby oczekiwaną długość życia o 8,0 lat dla kobiet i 8,8 lat dla mężczyzn, a 80-latkowie zyskaliby 3,4 lat”.
Kirkpatrick zasugerowała kilka kroków w przejściu na zdrowszą dietę.
Po pierwsze, poradziła, aby w 85% przypadków skoncentrować się na nieprzetworzonej żywności, która pochodzi z natury. Następnie powiedziała, „sugerowałabym przejście z białka zwierzęcego na rośliny, na przykład burgera z ciecierzycy zamiast cheeseburgera. Możesz nawet wybrać bardziej tłuste dzikie ryby, takie jak łosoś”.
Wreszcie Kirkpatrick zaleciła przejście na oleje nienasycone, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Jaki wpływ ma żywność na zdrowie i długowieczność?
„Jedzenie większej ilości roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów oraz spożywanie mniejszej ilości czerwonego mięsa i przetworów mięsnych uznano za najskuteczniejsze sposoby na wydłużenie średniej długości życia osób stosujących typową dietę” – powiedział prof. Fadnes.
Dr Bonaccio zauważyła: „Są to głównie wyniki potwierdzające i zgodne z większością wytycznych dietetycznych opartych na żywności i programów edukacyjnych na całym świecie”.
Jednym z aspektów zaleceń badania, który może niektórych zaskoczyć, jest promowanie roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych zamiast owoców i warzyw w celu przedłużenia długowieczności. Prof. Fadnes wyjaśnił MNT:
„Może wydawać się nieco zaskakujące, że korzyści z dalszego wzrostu owoców i warzyw będą prawdopodobnie mniejsze niż korzyści z optymalizacji roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych, ale wynika to z tego, że większość ludzi "zbiera" już niektóre korzyści z owoców i warzyw, spożywając ich więcej w porównaniu na przykład z roślinami strączkowymi i produktami pełnoziarnistymi”.
Wcześniejsze badania pokazują również, że korzyści płynące ze zdrowych nawyków żywieniowych są większe, jeśli dana osoba prowadzi aktywne fizycznie życie.
„Warto zauważyć”, powiedziała dr Bonaccio, „że kiedy mówimy o diecie śródziemnomorskiej, która jest jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych na świecie, powinniśmy zawsze brać pod uwagę, że nie jest to tylko lista zakupów spożywczych. Odzwierciedla raczej zintegrowany sposób życia — dieta pochodzi od greckiego słowa dìaita, które oznacza „styl życia”. To oczywiście obejmuje regularne ćwiczenia fizyczne, ale także inne rodzaje „ćwiczeń”, takich jak umysłowe, kulturowe, duchowe, które mogą mieć korzystny wpływ na długowieczność”.
Czy przyszłe badania potwierdzą wpływ jedzenia na długowieczność?
Dr Bonaccio chciałaby, aby przyszłe badania zagłębiły się nieco mocniej w rolę przetworzonej żywności w zdrowiu i długowieczności:
„Rosnące dowody w ostatnich latach potwierdzają pogląd, że duży udział w diecie żywności ultraprzetworzonej może być niebezpieczny dla zdrowia. Chodzi o to, czy ta zachodnia dieta jest szkodliwa dla zdrowia ze względu na niski profil żywieniowy, czy ma to coś wspólnego z jej masowym przetwarzaniem przemysłowym? Uważam, że to pytanie może potencjalnie ujawnić nieoczekiwane wyniki, które mogą prowadzić do radykalnej zmiany paradygmatu żywieniowego”.
Ma również nadzieję, że przyszłe badania zgłębią inne pytanie. Powiedziała do MNT:
„Warto przeanalizować, w jaki sposób modyfikowalne czynniki ryzyka przyczyniają się do wydłużenia oczekiwanej długości życia bez chorób”, co można by nazwać oczekiwaną długością życia w zdrowiu w przeciwieństwie do oczekiwanej długości życia. „To, czy dodatkowe lata życia spędzimy w dobrym, czy złym zdrowiu, jest kluczowym pytaniem” – podsumowała.
Komentarze artykułu
Brak komentarzy