Co warto wiedzieć o alergiach na produkty mleczne?

Co warto wiedzieć o alergiach na produkty mleczne?

Komentarze: 0
Ocena: 5.00
Liczba głosów: 1

Produkty mleczne to żywność produkowana z mleka zwierzęcego, najczęściej od krów, podczas gdy alternatywy mleczne są wytwarzane z mleka roślinnego. Produkty mleczne są dobrym źródłem pożywienia. Jednak mleko krowie jest najczęstszym alergenem pokarmowym u niemowląt i małych dzieci, a alergia może utrzymywać się w wieku dorosłym.

Około 2-3% dzieci poniżej 3 roku życia ma alergię na mleko. Chociaż wiele dzieci prawdopodobnie wyrośnie z alergii w młodości, niektóre badania sugerują, że może ona utrzymywać się powyżej 16 roku życia u około 20% osób.

Alergia na nabiał lub mleko występuje, gdy organizm człowieka doświadcza reakcji immunologicznej na białka obecne w mleku. Ich układ odpornościowy rozpoznaje białka jako obce, podobne do patogenów, takich jak bakterie, wywołując odpowiedź immunologiczną z objawami od łagodnych do bardzo ciężkich.

Chociaż mleko krowie jest najczęstszym alergenem mlecznym, ludzie mogą również reagować alergicznie na inne mleko zwierzęce, takie jak kozie, owcze lub bawole. Mleko roślinne, takie jak migdał, soja i ryż, może również wywołać reakcję alergiczną. Wiele osób może mylić alergie na produkty mleczne z nietolerancją laktozy lub nietolerancją białka mleka krowiego, ponieważ często mają wspólne objawy, ale te trzy warunki są bardzo różne.

W tym artykule omawiamy objawy i przyczyny alergii na produkty mleczne oraz to, jak różnią się one od nietolerancji laktozy.

Jakie mogą pojawić się objawy alergii na nabiał?

Alergie na produkty mleczne zwykle pojawiają się w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia przed 6 miesiącem, z reakcjami alergicznymi, które wahają się od lekkich do ciężkich i zagrażają życiu. Objawy zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut do godzin po spożyciu mleka. Chociaż alergie na produkty mleczne mogą odnosić się do alergii na jakikolwiek produkt mleczny, najczęściej dotyczą mleka krowiego.

Osoba może odczuwać różne objawy prawdziwej alergii na mleko lub nabiał:

  • pokrzywkę
  • świszczący oddech
  • swędzenie
  • kaszel
  • trudności w oddychaniu
  • wymioty
  • obrzęk warg, języka lub gardła

Czasami mleko krowie może powodować anafilaksję, ciężką reakcję alergiczną, która jest stanem nagłym. Oznaki, że dana osoba doświadcza anafilaksji, mogą obejmować:

  • ochrypły głos
  • ciężki oddech
  • zaczerwieniona twarz
  • nagłe osłabienie
  • omdlenie
  • szok anafilaktyczny

Co powoduje objawy alergii na produkty mleczne?

Objawy alergiczne, których doświadczają ludzie, wynikają z tego, jak ich organizm reaguje na białka obecne w produkcie mlecznym. Na przykład w mleku krowim dwa główne białka zwane serwatką i kazeiną mogą powodować reakcję alergiczną u niektórych osób. Te alergeny wywołują w organizmie odpowiedź immunologiczną, gdy układ odpornościowy próbuje z nimi walczyć.

W odpowiedzi na białka mleka, które układ odpornościowy identyfikuje jako najeźdźcę, organizm nadmiernie reaguje i wytwarza przeciwciała zwane immunoglobulinami E (IgE). Po aktywacji przez białka mleka przeciwciała te uwalniają substancje chemiczne, takie jak histaminy, które powodują reakcję alergiczną.

Każdy typ przeciwciała IgE jest specyficzny dla każdego typu alergenu. Dlatego niektórzy ludzie mogą być uczuleni tylko na produkty mleczne, ponieważ mają tylko przeciwciała IgE specyficzne dla produktów mlecznych. Inni ludzie mogą mieć reakcje alergiczne na wiele alergenów, ponieważ mają więcej rodzajów przeciwciał IgE.

Naukowcy nie do końca rozumieją, dlaczego niektóre substancje wywołują alergie, a inne nie. Wiele czynników, takich jak rodzinna historia alergii, prawdopodobnie odgrywa rolę w rozwoju stanów alergicznych.

Jak rozróżnić nietolerancje laktozy a alergię na białko mleka krowiego?

Wiele osób myli alergie na nabiał z nietolerancją laktozy, ponieważ obie wymagają wyeliminowania nabiału z diety i mają nakładające się objawy. Jednak alergia na nabiał wpływa na układ odpornościowy, natomiast nietolerancja laktozy to problem z układem pokarmowym.

Aby prawidłowo rozłożyć laktozę, organizm wydziela enzymy zwane laktazą. Jeśli enzymu jest niewystarczająca ilość, organizm zaczyna mieć problemy z trawieniem laktozy. Może to powodować objawy, takie jak wzdęcia, gazy, biegunkę i ból brzucha.

Ludzie mogą również mylić alergię na nabiał z nietolerancją białka mleka krowiego (CMPI). Jednak objawy CMPI zwykle pojawiają się dłużej, podczas gdy objawy alergii zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut lub godzin. Niektórzy ludzie mogą również określać to jako zespół zapalenia jelit wywołanego białkiem pokarmowym (FPIES).

CMPI niekoniecznie angażuje układ odpornościowy i może powodować uszkodzenie żołądka i jelit. W przeciwieństwie do innych reakcji, które mogą wywołać reakcję w całym ciele, FPIES zwykle wpływa na układ pokarmowy, powodując objawy, takie jak krew w stolcu, kolka, biegunka oraz ból i skurcze brzucha.

Jakie są czynniki ryzyka?

Niektóre czynniki mogą zwiększać ryzyko wystąpienia alergii na mleko. Mogą to być:

Wiek: alergia na mleko jest powszechna u niemowląt i dzieci w wieku poniżej 5 lat.

Obecność innych alergii i stanów atopowych: dzieci z alergią na mleko mogą rozwinąć inne alergie, a także mogą być narażone na marsz atopowy, który obejmuje rozwój innych stanów alergicznych, takich jak egzema, alergiczny nieżyt nosa i astma.

Historia rodziny: badanie z 2018 r. stwierdza, że ​​alergia na mleko jest trzy razy wyższa u dzieci, których rodzice mają alergie.

Ekspozycja na antybiotyki: badanie myszy z 2021 r. sugeruje, że wczesna ekspozycja na antybiotyki może zwiększać ryzyko alergii pokarmowych.

Wiek przy wprowadzaniu karmy uzupełniającej: badanie 2020 odkryło, że niemowlęta, którym podawano jedzenie przed 4 miesiącem, są bardziej zagrożone niż te wprowadzane do jedzenia po 6 miesiącu. Z drugiej strony wydłużony okres karmienia piersią i posiadanie zwierząt domowych w domu wydają się czynnikami ochronnymi, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na mleko u dziecka.

W jaki sposób zdiagnozować alergię na mleko?

Nie ma specjalnego testu do diagnozowania alergii na mleko. Lekarze będą przede wszystkim polegać na badaniu fizykalnym, szczegółowej historii objawów i testach, które mogą wskazywać na alergię, takich jak:

Punktowy test skórny: alergolog wstrzyknie w skórę niewielką ilość białka mleka. Jeśli obszar ten puchnie lub rozwija się w ciągu 15-20 minut, może to wskazywać na alergię na mleko.

Badanie krwi: ten test sprawdza obecność przeciwciał IgE specyficznych dla surowicy (sIgE), aby pomóc określić, czy dana osoba może reagować na białka mleka.

Wyzwanie doustnych pokarmów: eksperci nazywają to złotym standardem w diagnozowaniu alergii pokarmowych. Polega na spożywaniu niewielkich ilości produktów mlecznych, aby sprawdzić, czy wystąpi reakcja. Ponieważ może to nieść ze sobą ryzyko wystąpienia anafilaksji, w klinice będzie to wykonywane przez pracownika służby zdrowia.

Jaką zastosować profilaktykę i leczenie?

Podobnie jak w przypadku innych alergii pokarmowych, głównym sposobem zapobiegania reakcji jest ścisłe eliminowanie produktów mlecznych z diety. Ludzie mogą szukać pomocy dietetyka, aby zaplanować posiłki zbilansowane pod względem odżywczym i przyjmować suplementy zastępujące składniki odżywcze znajdujące się w mleku, takie jak wapń, ryboflawina i witamina D.

Mleko jest 1 z 8 głównych alergenów, które odpowiadają za większość alergii pokarmowych i poważnych reakcji alergicznych. W związku z tym ludzie mogą chcieć skorzystać z poniższych wskazówek, aby uniknąć poważnych reakcji:

Sprawdzanie etykiet żywności: ludzie muszą sprawdzać etykiety składników, aby wykluczyć żywność zawierającą mleko i nabiał. Składniki pochodzące z mleka, takie jak sztuczny aromat sera i masła oraz hydrolizaty serwatki i kazeiny są powszechne w przetworzonej żywności. Ludzie powinni również unikać składników z prefiksem lac, takich jak laktitol, kwas mlekowy i mleczan sodu.

Pytanie o przygotowanie jedzenia: zamawiając jedzenie na wynos lub spożywając posiłki poza domem, koniecznie zapytaj o sposób przygotowania jedzenia. Niektórzy ludzie mogą gotować potrawy z mlekiem lub masłem.

Stosowanie leków przeciwhistaminowych: dostępne bez recepty leki przeciwhistaminowe mogą pomóc w opanowaniu łagodnych reakcji alergicznych.

Noszenie epinefryny: osoby z ciężkimi reakcjami alergicznymi mogą wymagać wstrzyknięcia epinefryny, znanej również jako adrenalina. Dlatego zaleca się, aby osoba lub opiekun zawsze miał przy sobie epinefrynę w nagłych wypadkach.

Kiedy iść do lekarza?

Rodzice, którzy nie wiedzą, czy ich dziecko ma nietolerancję laktozy lub alergię na mleko, powinni zapytać lekarza. Obowiązkowa konsultacja powinna z lekarzem powinna się odbyć, jeśli ich dziecko ma objawy reakcji alergicznej, w tym swędzenie, pokrzywkę i ból brzucha. Dodatkowo powinni szukać natychmiastowego leczenia, jeśli dana osoba wystąpi z objawami anafilaksji, takimi jak:

  • trudności w oddychaniu
  • pokrzywka na całym ciele
  • obrzęk twarzy, języka i gardła

Osoby z rozpoznaniem alergii na produkty mleczne powinny porozmawiać ze swoim lekarzem o przygotowaniu planu działania na wypadek wystąpienia ciężkich reakcji alergicznych. Lekarze mogą również poświęcić ten czas na zademonstrowanie, jak stosować epinefrynę do wstrzykiwań.

Jakie są bezpieczne alternatywy dla produktów mlecznych?

Osoby uczulone na mleko krowie mogą również mieć alergię na inne mleko zwierzęce, a także mleko roślinne. Zazwyczaj lekarz doradzi, jakie alternatywy i jakie procesy mogą sprawić, że produkty mleczne będą bezpieczne do spożycia.

W przypadku niemowląt lekarz może zalecić mleko matki. Jednak ważne jest, aby opiekun usuwał nabiał ze swojej diety podczas karmienia piersią. Mogą również sugerować hydrolizowane produkty mleczne. Są to przedmioty, które przechodzą procesy usuwania białek mleka. Alternatywnie mogą zalecić zastąpienie mleka wodą lub sokiem.

Podsumowanie

Alergie na mleko i produkty mleczne są najczęstszą alergią pokarmową u dzieci. Występują z powodu szybkiej reakcji układu odpornościowego na białka obecne w produktach mlecznych. Ludzie mogą mylić alergie na nabiał z innymi schorzeniami, takimi jak nietolerancja laktozy lub białka mleka krowiego, ale warunki są bardzo różne. Alergie dotyczą układu odpornościowego, a objawy pojawiają się w ciągu kilku minut do godzin, od łagodnych do ciężkich i zagrażających życiu.

Obecnie nie ma lekarstwa na alergie na nabiał, ale wiele dzieci może z tego wyrosnąć. Aby uniknąć reakcji, zaleca się wyeliminowanie produktów mlecznych z diety. Może to obejmować sprawdzanie etykiet żywności, przygotowywanie żywności i stosowanie alternatywnych produktów mlecznych.

Tagi
Inne od Ambroży Kaczmarek
Co warto wiedzieć o alergiach na produkty mleczne?
Komentarze: 0
Ocena: 5.00
Co mogę jeść na diecie bez węglowodanów?
Komentarze: 0
Ocena: brak
Zobacz wszystkie
Komentarze artykułu

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Produkty mleczne to żywność produkowana z mleka zwierzęcego, najczęściej od krów, podczas gdy alternatywy mleczne są wytwarzane z mleka roślinnego. Produkty mleczne są dobrym źródłem pożywienia. Jednak mleko krowie jest najczęstszym alergenem pokarmowym u niemowląt i małych dzieci, a alergia może utrzymywać się w wieku dorosłym.Około 2-3% dzieci poniżej 3 roku życia ma alergię na mleko. Chociaż wiele dzieci prawdopodobnie wyrośnie z alergii w młodości, niektóre badania sugerują, że może ona utrzymywać się powyżej 16 roku życia u około 20% osób.Alergia na nabiał lub mleko występuje, gdy organizm człowieka doświadcza reakcji immunologicznej na białka obecne w mleku. Ich układ odpornościowy rozpoznaje białka jako obce, podobne do patogenów, takich jak bakterie, wywołując odpowiedź immunologiczną z objawami od łagodnych do bardzo ciężkich.Chociaż mleko krowie jest najczęstszym alergenem mlecznym, ludzie mogą również reagować aler...