
Jakie produkty mają zbawienny wpływ na zdrowie w każdym wieku?
O tym jak ważne jest zdrowe odżywianie, słyszymy na każdym kroku. Znane w świecie internetu i telewizji jest powiedzenie "jesteś tym, co jesz". Porzekadło to niesie w sobie sporo prawdy. Pożywienie to dla naszego organizmu rodzaj paliwa. Dzięki niemu możliwy jest jego prawidłowy rozwój, co przekłada się na dobre samopoczucie, koncentrację i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Jakie produkty warto wprowadzić na stałe do swojej diety?
Jakie właściwości prozdrowotne ma korzeń imbiru?
To jest przyprawa, która posiada nieocenione dla zdrowia właściwości lecznicze. Warto go używać, kiedy próbujesz zwalczyć stany zapalne dróg oddechowych. Posiada również właściwości pomagające przy objawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się również przy wspieraniu leczenia różnych przeziębień albo grypy.
Imbir działa korzystnie również na bóle miesiączkowe! Można go stosować na dużo sposobów. Jako dodatek do potraw, jako napar albo likier. Nasza propozycja to zalać kawałki obranego imbiru wrzącą wodą, do przestudzonego naparu dodać łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Popijaj taki napój każdego dnia, a z pewnością ujrzysz pozytywne rezultaty!
Ziarenka mocy — siemię lniane
Zawiera dużo oleju i związków śluzowych. Znajduje się w nim też białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a szczególnie satysfakcjonująca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można bez zastanowienia opisać mianem superfood. Wykorzystanie siemienia lnianego na pewno jest korzystne przy zrzucaniu wagi, problemach z wypróżnianiem, a także suchym kaszlu. Te drobne ciemne i specyficzne ziarenka mają też przeciwnowotworowe właściwości. Należy więc wykorzystywać siemię w regularnym odstępie czasu!
Kurkuma — zdrowy barwnik dań i zdrowa przyprawa
Jest przyprawą, którą stosuje się od wielu lat. Stanowi ona fundament wielu dan kuchni azjatyckiej. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie sposób przejść obojętnie wobec jej działania prozdrowotnego. Używanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego.
Jest ona także pożyteczna w przeciwdziałaniu nowotworom. Bardzo dobrze wspiera układ pokarmowy i normalizuje jego pracę. Wykazuje skuteczne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest efektywną bronią w odniesieniu do grzybicy oraz w walce ze schorzeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny spożywać osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa wspaniale przyspiesz proces rozrzedzania śluzu, więc znacznie jest je oczyścić.
Czosnek – coś, co pomoże zadbać o odporność
Badanie potwierdzają jednoznacznie, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom na tle wirusowym. Jest to zasługa lotnych związków siarkowych oraz olejków eterycznych. W jednym niewielkim ząbku czosnku kryje się praktycznie cała apteka — aminokwasy, saponiny, witaminy z grupy B, sole mineralne, flawonoidy, potas, wapń, magnez oraz allicyna, czyli związek o specyficznym zapachu, z jakim kojarzymy czosnek. Czosnek posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Pomaga on w walce z przeziębieniem, jest naturalnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi oraz hamuje rozwój bakterii. Dietetycy przypisują mu działanie antynowotworowe, a także odmładzające.
Komentarze artykułu
Justyna Jakubowska
Nie można zapominać o zdrowym odżywianiu się! Jest to bardzo ważne.