
Czy na diecie odchudzającej konieczne jest jedzenie śniadania?
Coraz więcej osób ma świadomość wpływu śniadania na ich organizm i zdrowie. Dlatego sami starają się pilnować tego, aby jadać poranny posiłek i nie rezygnować z niego. Zaczynają wybierać również, co jedzą, a nie tylko byle zjeść. Jednak nadal wiele osób wybierze kiełbasę lub gotowe, szybkie danie, zamiast przyrządzonej kanapki z warzywami i chudym obkładem. Na szczęście, dzięki mediom, dietetykom czy szkołom stajemy się wyczuleni na dobre nawyki.
Pełnowartościowe i pożywne śniadanie
Nie każdy podoła wstać skoro świt i od razu coś zjeść. Zwłaszcza gdy nasz dzień zaczyna się wcześnie rano i rzeczywiście zależy nam na oszczędzaniu czasu, by wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza ekspresową kawą nie jesteśmy w stanie niczego pomieścić.
Tutaj pomocne może okazać się parę kwestii, o których warto pamiętać:
- poświęć dosłownie kilka minut na rozciąganie się, odrobinę ruchu, co zwiększy Twój apetyt – wystarczy kilka podstawowych ćwiczeń
- zacznij od małych porcji, np. kanapki z apetyczną pastą oraz warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, aby aktywować żołądek do pracy
- przygotowanie konkretnego typu śniadania na wieczór (to, co da się wcześniej przygotować, przykładowo naleśniki, twarożek, poszatkowane w paski warzywa, pastę kanapkową), aby zaoszczędzić sobie porannej bieganiny i zjeść w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas konsumowania śniadania, włączyć ukochaną muzykę lub program, poczytać w trakcie jedzenia interesujący artykuł lub poprzeglądać strony ukochanych sklepów online – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie dokuczliwą koniecznością.
W jaki sposób przygotować zdrowe śniadanie?
Śniadaniem naturalnie także można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednak z pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym oraz zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po przespanej nocy, tak jak my, właśnie zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać i postawmy na lekkie oraz odżywcze śniadanie.
Z samego rana w większości przypadków najlepiej się wystrzegać:
- białego pszennego pieczywa
- słodkich płatków na mleku
- słodkich jogurtów
- tłustych wędlin i mięs
- niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku
Zdecydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający także za trawienie
- orzechy
- owoce sezonowe
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
- warzywa – pod każdą postacią
- chude wędliny, jaja, ryby
- soki warzywne i owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie)
Jak wypracować nawyk spożywania śniadań?
Zdrowy i różnorodny posiłek wpłynie pozytywnie na wiele obszarów naszego życia. Doda nam energii, która spowoduje, że więcej będzie nam się chciało. Wpłynie bardzo dobrze na nasze samopoczucie. Zadba o nasze zdrowie fizyczne. Dzięki skomponowaniu pełnowartościowego śniadania, z każdym dniem będziemy się czuli coraz lepiej i mieli więcej sił do funkcjonowania. Będziemy również odporniejsi na choroby cywilizacyjne jak na przykład otyłość czy cukrzyca.
Komentarze artykułu
Brak komentarzy